tirsdag den 30. juni 2009

Pest over Norge


Et spøgelse går gennem den norske nation. Myndighederne og befolkningen er rystet. I forrige uge fandt Folkehelse-instituttet det nødvendigt at indkalde en krisegruppe. Aviserne anbefaler vaccinationsprogrammer.
Hvad er det, som i den grad lammer det norske samfund. Svineinfluenza, pest eller kolera? Nej, det er såmænd den ganske almindelige lille skovflåt, som har bragt Norge på panikkens rand. Skal man tro formiddagspressen i det mindste.
Aviserne svælger i sygehistorier om denne moderne landeplage - og især om kändisser, som er ramt af borreliose eller encefalitis forårsaget af bid fra skovens egen Dracula. Myndighederne er gået så langt som at anbefale friluftsfolket i sydnorge at lade sig vaccinere mod TBE-encefalitis - eller som det usagligt og særdeles uspecifikt kaldes: Flåtvaccine.
Jeg må indrømme, at jeg som gammel spejder står lidt uforstående over for al den panik. Skovflåter har vi i Danmark kendt i årevis - og de seneste 20 år har vi også vidst, at de i et vist omfang kan overføre sygdomme til mennesker. Men disse sygdomme er ikke nogen, der udvikler sig i løbet af få sekunder. Det tager tid, og er flåten fjernet inden for 24 timer, er der som udgangspunkt ingen risiko.
Derfor er den bedste medicin hverken diverse mirakelvacciner eller antibiotika, men et ganske almindeligt "Lad os nu se, hvor galt det går..." For to år siden var jeg samaritter på en stor spejderlejr i Rold Skov og på lazarettet havde vi vel en halv snes tilfælde om dagen. Den værste med 42 flåter på kroppen. Alle blev fjernet og patienten sendt tilbage til sin lejr med besked om at holde øje med eventuelt udslet i forbindelse med stikstedet og eventuelt feber.
Som sagt ser man i Norge ganske anderledes alvorligt på sagen. På norsk WikiPedia kan man blandt andet læse følgende: Flått oppfattes som en nasjonaløkonomisk risiko, og det har de senere år vært satt av flere midler til forskning. Muligheten for en kobling mellom flåttbitt og multippel sklerose ble utredet i 2001 ved Vestfold Sentralsykehus. Høy flått-forårsaket dødelighet blant hjort har gjort at Veterinærinstituttet har startet utredning i Farsund og Molde (2005). Mikrobiologiavdelingen ved Sørlandet Sykehus har flått som spesialfelt. Mulig fuglebåren flått studeres også gjennom et flernasjonalt prosjekt (,,,).
Det er ikke let at sige, hvorfor der er så megen opmærksomhed på flåter i Norge. Mit eneste bud er, at der er alt for mange mennesker i landet, som bruger al for megen tid på at være bekymret - og at man har en hel hær af skatteyderbetalte, professionelle "bekymrere", som aldrig forspilder en chance for at gøre opmærksom på et muligt problem - og dermed skaffe penge til deres mange mærkelige projekter.
Mit råd til nordmændene er: slap dog af og brug hovedet!

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: