søndag den 28. februar 2010

Rundstykker lørdag aften

Klokken har netop passeret 9 lørdag aften. I den vesthimmer-landske stationsby Farsø er der trafikkaos på hovedgaden i området omkring det gamle sygehus.
De ellers besindige vesthimmerlændinge udviser en næsten parisisk opfindsomhed, når det gælder om at skaffe sig en parkeringsplads i nærheden af bageren i Nørregade.
For det er selvfølgelig mad, det handler om. Eller helt præcist friske, varme rundstykker. Klokken ni lørdag aften åbner bageren i Nørregade i Farsø nemlig vinduet ind til bageriet og begynder at sælge rundstykker, som lige er kommet ud af ovnen. Friske, sprøde og lune og med en smag, som næppe finder sin lige på den nordlige halvkugle. Hundredvis af rundstykker bliver langet ud af gluggen, og hele bagerfamilien må i sving for at tilfredsstille de sultne vesthimmerlændinges hang til rundstykker lørdag aften.
Denne særegne tradition med at spise rundstykker lørdag aften er noget helt specielt for Farsø og omegn. Det begyndte i min barndom med, at folk på vej hjem fra kroen opdagede, at bager Donslund i sydbyen jo alligevel stod og bagte morgenbrød midt om natten. De mest kvikke fandt på, at de jo sådan set lige så godt kunne tage morgenbrødet med hjem, mens de endnu kunne stå på benene.
Ideen bredte sig i de følgende år, og man kunne blandt andet købe rundstykker lørdag aften i andre byer på egnen som Års, Haubro, Ranum og Løgstør. Men i takt med at de store, traditionsrige kroballer er forsvundet, og en række små bagerier har lukket, er bageren i Nørregade i Farsø den eneste, som holder liv i denne vesthimmerlandske tradition.
Det gør han med stor succes, for nu valfarter folk fra hele området - Nibe, Vegger, Års, Aalestrup, Vildsund og så videre - til Farsø lørdag aften for at købe friske rundstykker. Når gluggen i bageriet bliver åbnet på slaget ni, er køen ofte både tredive og fyrre meter lang. Og det er ikke til at opdrive en parkeringsplads i området.
Som gammel Farsø-bo har jeg naturligvis svært ved at opgive denne tradition. Så med jævne mellemrum lørdag aften springer vi aftensmaden over og kører de cirka 70 kilometer fra Øland til Farsø. Så henter vi et passende antal friske rundstykker hos Bageren i Nørregade og besøger mine forældre, der jo stadig bor tæt ved søen i den ellers så fredelige by.
Trods tæt tåge måtte vi afsted igen lørdag aften. For med rundstykkerne i hånden var der jo en god, men uformel og hyggelig anledning til at sige tillykke til forældrene med den 53 års bryllupsdag, som de passerede i den forgangne uge.
Første gang jeg inviterede Dina på rundstykker lørdag aften, tror jeg ikke, at hun helt forstod, at jeg mente det alvorligt, og i rundstykkekøen denne lørdag aften var der da også en sjællandsk tilflytter, som kunne berette, at han troede, at kæresten var blevet gal, da hun annoncerede, at de skulle have rundstykker lørdag aften.
Rundstykkerne lørdag aften er et særkende for Farsø, som ingen andre byer, som jeg kender, kan byde på i dag. Jeg håber, at de gæve vesthimmerlændinge vil blive ved med dette galskab - denne særegne tradition - mange år endnu.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: