torsdag den 25. marts 2010

Takras















Overalt i norske byer er der skilte, som advarer mod takras. Ras er det norske ord for lavine, og takras er altså, når sneen fra taget falder ned.
Mange husejere har sikkert sat skiltet op i et fromt håb om, at det fritager dem fra ansvar. Det er imidlertid ikke tilfældet, og for nogen tid siden begyndte Oslo og Lillehammer kommuner at uddele bøder til de husejere, som ikke sørgede for at fjerne istapper og sne fra taget, inden det faldt ned. Bøderne var på beskedne 500 kroner og står i et groft misforhold til parkeringsafgifter, fartbøder og bøder for forskellige overtrædelser af politivedtægten - men sådan er der jo så meget.
Nu har vi som fodgængere også et vist moralsk ansvar for os selv - og som man kan se på det øverste billede, er det bestemt ikke noget at spøge med. Sne og istapper kommer i denne tid - ofte uden en lyd - som et lyn fra en klar himmel, og med de snemængder, vi efterhånden har fået i Nordnorge, kan det hurtigt blive til en tur på skadestuen.
Nu skulle man tro, at det var noget, som nordmænd er vant til - og derfor også ved, hvordan man fjerner. Men ikke desto mindre så jeg en idiot i dag, som stillede sig direkte under den udhængende snefane og med en pind forsøgte at rage den ned. Heldigvis for ham selv lykkedes det ikke - en skam for jeg stod ellers klar med kameraet. Så her til slut må vi nøjes med et billede af en husejer, som gør det efter alle kunstens regler - med kran og det hele.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: