tirsdag den 28. december 2010

Fra arkivet: Masser af sne

De seneste dages voldsomme snemængder på Bornholm fik minderne frem om den værste snevinter, jeg endnu har oplevet. Det var vinteren 97/98 - selvfølgelig i Nuuk. I en periode fra november og frem til den 5. april fik vi i alt 535 centimeter sne.
Nu er det jo ikke sådan, at når der falder godt fem meter sne over en periode på et halvt år, at der så ligger fem meter til sidst. Sneen bliver presset sammen med tiden, men de 535 centimeter er udtryk for, at den samlede nedbør i perioden omregnet til regn ville have svaret til 535 millimeter - og man antager i de teoretiske modeller, at en millimeter regn svarer til en centimeter sne.
Specielt til sidst var det faktisk slet ikke sjovt længere. Hver eneste dag i marts bød på snefald i større eller mindre grad. En enkelt gang så voldsomt, at det svarede til 35 millimeter regn på en time. Der kunne det ikke betale sig at skrabe sneen væk fra bilen, for før man var færdig, var den sneet til igen.
Den dag var vi også udsat for det samme som på Bornholm. Snerydderne måtte give op. Klokken tre om eftermiddagen stoppede man al snerydning - og i timerne forinden var alle, som havde mulighed for det, taget hjem. Herefter var det blot at vente på, at vejrguderne igen var den lille by mildere stemt. Såvidt jeg lige husker, var snerydderne allerede i gang igen dagen efter.
Den 5. april faldt den sidste sne den vinter. Den 6. april stod vi op til strålende sol. Jeg husker det tydeligt, for det var min 40 års fødselsdag - og jeg brugte en stor del af dagen på at rydde sne foran Sct. Georgs Gildets hus, så gæsterne kunne komme frem.
Nu skulle man så tro, at skiløberne og snetosserne havde kronede dage, men der gik såmænd ikke længere end til den 10. april, hvor det blev regnvejr. Det fortsatte den næste måneds tid, så allerede i begyndelsen af juni var al sneen smeltet - akkurat som den plejer.
Nu er man jo temmelig vant til sne i Grønland, men jeg tror nu nok, at vi var temmelig mange, der var ved at være trætte af sneen i slutningen af den vinter. Blandt andet husker jeg, at vi ikke kunne komme ind i vores udhus. Det var ret så irriterende, for det var jo der, vi opbevarede skiene.
Ind i mellem holdt snevejret dog små pauser - og der tog jeg en masse billeder. Det er nogle af dem, som jeg her har brugt.

Jesper

Ingen kommentarer: