lørdag den 25. december 2010

Juleandens endeligt

Så er bordet dækket - og juleanden går sit endeligt i møde.
På juleområdet er vi i høj grad traditionalister. Det indebærer også en accept af, at man ikke kan lave sund og kaloriefattig julemad. Glem det - det kan ikke lade sig gøre!
Men ikke desto mindre forsøgte jeg mig nu alligevel med at skære toppen af kalorieindtaget. Først og fremmest ved at droppe de brune kartofler, som i forvejen - set fra et kulinarisk synspunkt - er en lidt tvivlsom affære. De blev erstattet med en variation over pommes Anne - vi kan jo kalde det pommes and!
Ultratynde kartoffelskiver lægges lagvis i ildfaste portionsskåle, krydres med lidt peber mellem lagene. Så hælder man en skefuld andefond og en skefuld andefedt over det, gratinerer portionsanretningerne 35 minutter i ovnen - og så er de klar til servering.
Køberødkål er også en lidt tvivlsom affære, så det valgte jeg selv at lave i en ganske kalorielet udgave. Et fintsnittet rødkål og et par finthakkede æbler puttes i en gryde, og man tilsætter en sjat vineddike og to deciliter af Rynkebys kalorielette og sukkerfri blandet saft. Der krydres med salt, peber og godt med allehånde. Hele molevitten koges, indtil rødkålen er mør, men ikke længere end at der stadig er bid i kålen - cirka et kvarter. Til sidst får det hele en klat smør, så kålen får en flot glans. Det er smaddernemt at lave - og så smager det tusind gange bedre end et glas rødkål fra Beauvais eller Coop.
Vi rundede selvfølgelig måltidet af med ris a'lamande og de berømte kirsebær fra Amorena Fabbri. Kirsebærrene er jo en sukkerbombe i sig selv, så vi droppede sukkeret i risen. Til gengæld fik a'lamanden et par sødetabletter og et stort skud vanilje, der tidligere er betegnet som et af verdens dyreste krydderier, men i dag er nede i en pris, hvor de fleste kan være med (set til 40 kroner for seks stænger i SuperBrugsen).
Og så er det jo juledag. Flere kalorier venter! Ha en god, fortsat jul.

Jesper

P.s. For en god ordens skyld skal jeg understrege, at ovenstående ikke er diætmad, ej heller diabetikermad, men af hensyn til søgemaskinerne er indlægget tagget som sukkerfri rødkål, sukkerfri ris a'lamande og brune kartofler uden sukker samt spar på kalorierne i julen og kalorielet jul.

1 kommentar:

Per Gissel sagde ...

Hej Jesper,
Præsidenter og andre kendisser har det med at skrive bøger .. må jeg foreslå at du udgiver en bog med alle disse rigtig gode madopskrifter og gode husråd .. garneret med dine fantastiske gode fotos. Bilka Skalborg kan vel sælge 200 - 300 eksemplarer.

Dina kunne jo åbne en e-handel med certificerede sælprodukter fra Grønland. Den vest jeg købte i 2003 har virkelig været brugt her i frostperioden ... der findes ikke noget bedre-

/Per