søndag den 13. marts 2011

Grej-snak...

Advarsel! Dagens artikel er temmelig nørdet, men affødt af at jeg med jævne mellemrum bliver spurgt om mit foto-grej.
Hidtil har jeg svaret temmelig henholdende - fordi foto for mig i høj grad handler om det, der sker mellem ørerne. Det handler simpelthen om at tænke sig om.
Pixels i megatal og dyrt udstyr interesserer mig ikke. Grejet skal virke fornuftigt - og så skal det altså være til at betale.
Der er for eksempel ikke noget ved at have et kamera med 18 megapixels, hvis man alligevel bare gemmer billederne som jpg-filer med højeste komprimering - så man skal vide, hvad det er, man har med at gøre. Og så i øvrigt huske det gamle ord om, at hvis billedet ikke er godt nok, så har man sandsynligvis ikke været tæt nok på motivet.
Det er selvfølgelig blevet til en del grej gennem tiden - men det er blandt andet en følge af, at jeg konsekvent har holdt mig til Canons EOS-system, sådan at det ikke er nødvendigt at købe nye objektiver, selv om man køber nyt kamera - og en god del af mit udstyr er faktisk temmelig bedaget.
Mindst 90% af alle mine billeder tager jeg i dag med mit Canon EOS 40D fra 2008. Sølle 10,1 megapixels og allerede forældet den dag, jeg bar det ud af butikken. Men ultrahurtigt - og bedst af alt; jeg kender kameraet. Som ekstraudstyr er det forsynet med batterigreb, der giver en bedre ergonomi - og sikrer mig mod at løbe tør for strøm. For skulle det endelig gå helt galt, kan grebet nemlig lades med ganske almindelige AA-batterier.
Som standard-objektiv bruger jeg et EF-S 18-200, som er rimeligt lysstærk og passer til langt de fleste situationer. Problemet med zoom-objektiver er imidlertid, at de på mange måder er et kompromis mellem en lang række krav. Til portrætfoto plejer jeg derfor at skifte til et Sigma DC 17-70 mm, som er lidt mere lysstærk og tager nogle drønskarpe nærbilleder.
Som udgangspunkt bruger jeg altid blitz. Normalt sidder min Speedlite 580EX II fast på kameraet, men derudover har jeg også en Speedlite 430EX, som jeg bruger som slaveblitz og ellers har siddende på det Canon EOS 300D, jeg bruger i situationer, hvor det er praktisk at kunne skifte hurtigt mellem to kameraer. 300D er en gammel svend - og det mærkes især på reaktionstiden. Det er langsomt - meget langsomt! Og selv om jeg har haft kameraet i mange år, kan det altså overraske og lave mærkelige billeder, der ikke rigtig kan bruges til noget. Det skyldes sikkert, at digitale SLR-kameraer til konsum-priser slet ikke var færdigudviklet, da jeg erhvervede det i 2003.
Jeg har to 300 mm zoom-objektiver. Et lille let Canon EF-60, som jeg har haft stor glæde af, når jeg har været ude at sejle. Til stillesiddende mål som for eksempel fugle har jeg et stort Sigma DG 100-300 mm. Det er desværre ikke særlig lysstærkt - og er bedst egnet i solskin. I Grønland og Norge var det som regel ikke noget problem om sommeren, men her i landet og i gråvejr er jeg ofte i en situation, hvor mit standard-objektiv med sine 200 mm faktisk er bedre egnet.
Mange gange er store spejlreflekskameraer temmelig upraktiske. Derfor har jeg også "ildebrands-kameraet" - et temmelig bedaget Canon Ixus 850 IS med sølle 7,1 megapixels. Det tager nogle knaldgode billeder - og har mange indstillingsmuligheder, og så fylder det ikke mere end en pakke cigaretter, så det er til at have med alle steder. Jeg kalder det ildebrandskameraet, fordi det i min tid i Nuuk havde fast plads i bilens handskerum - hvis nu man lige skulle komme forbi en ildebrand!
Kameraer og objektiver alene gør det ikke alene. Det er mindst lige så vigtigt at have en god pc og nogle gode programmer til billedbehandling. PC'en er jo vore dage svar på mørkekammeret. Jeg er PhotoShop-fan og bruger en professionel udgave - CS4 Extended, men har desuden en Elements 8, som jeg især bruger i forbindelse med scanninger.
Til print bruger jeg en Canon Pixma MP610, der med sine 4800 dpi print til kant er tæt på laboratorie-kvalitet. Printeren er samtidig ultrahurtig og brugt sammen med Canons EasyPhoto-Print EX laver jeg almindelige 10x15-fotos på under 20 sekunder. Det er en fed gimmick at fotografere gæsterne til en fest - og så give dem en stak fotos med hjem, når de går. Jeg erhvervede i sin tid printeren for sølle 850 NOK, fordi forhandleren havde taget den tilbage, da den oprindelige køber ikke kunne betale afdraget. På det tidspunkt sad der stadig original-patroner i den, og da jeg fik et nyt sæt patroner med i købet, var der faktisk tale om lidt af et røverkøb. De koster i udsalg 160 NOK stykket, og der er fem af dem!
Pixmaen har også scanner-funktion, men da jeg i efteråret begyndte at ordne mine gamle fotos, stod det hurtigt klart, at den slet ikke er god nok til mere avanceret brug. Nyeste skud på min grej-stamme er derfor en Canon 9000F, der med en opløsning på 9600x9600 dpi klarer alle opgaver - også dias og gamle sort/hvide negativer.
Forresten er mine to stativer også en vigtig del af grejet. Til fugle og til natbilleder er det væsentligt at kunne holde kameraet i ro. Og da et stativ kan erhverves for ganske få hundrede kroner, er det måske her, du skal begynde, hvis du vil have mere udstyr end blot et kamera.
Og husk: Udstyr alene gør det ikke. Brug øjnene og hovedet - så er det meget nemmere.

Jesper

Ingen kommentarer: