onsdag den 20. april 2011

Den dømte eskadrille

Den 13.august 1940 var en rigtig træls dag for det engelske flyvevåben. En eskadrille på 12 Blenheim var sendt til Nordjylland for at bombe Aalborg Lufthavn, som tyskerne kaldte Fliegerhorst Aalborg West. Et af flyene vendte om på grund af motorproblemer, mens resten af eskadrillen blev skudt ned over Nordjylland.
Det var temaet for en lidt alternativ skovtur, som naturvejlederen i Tranum Klitplantage, Søren O. Sørensen, havde taget initiativ til tirsdag aften.
To af flyene faldt nemlig ned i den daværende mose, som i dag huser klitplantagen. På turen fortalte naturvejlederen om englændernes håbløse bombetogt og viste i øvrigt rundt i nogen af de tyske skyttegrave, som området også er rig på - for de store øde områder ved Tranum var også en del af tyskernes vestvold, der skulle forhindre en allieret invasion på det europæiske fastland. Som bekendt endte det med at ske i Normandiet - og der har såmænd nok været et par tyskere eller tre, som har prist sig lykkelige for at ligge i en skyttegrav i en nordjysk mose frem for Normandiets krigshelvede.
Turen havde samlet en god snes deltagere - og var ganske spændende, fordi flere af deltagerne faktisk havde overværet luftslaget over Nordjylland dengang i 1940.
Udover krigsminderne var den gode naturvejleder selvfølgelig god for historier fra naturen - og han viste blandt andet femradet ulvefod frem - en plante, der kun findes sporadisk i Danmark. Sjovt nok kender vi den fra Grønland, men her hedder den ikke ulvefod, men derimod ravneklo - og det navn afspejler vel i en vis grad forskellen på den danske og den grønlandske fauna - selv om det er flora.
Naturvejleder Søren O. Sørensen arrangerer i løbet af sommeren en del ture i Tranum Klitplantage. Turene kan findes på Naturstyrelsens hjemmeside.

Jesper

Ingen kommentarer: