fredag den 14. oktober 2011

Dagens ord XLV

Dagens ord er "leder" - et brugt og misbrugt ord i vore dage. Senest i forbindelse med Apple-grundlæggeren Steve Jobs død. Adskillige mindeord er blevet skrevet i den anledning, og manden er blandt andet betegnet som en stor og visionær leder.
Sludder og vrøvl. Jobs var en god forretningsmand, hvilket i mit vokabularium er en stor ros - men det bliver man ikke nødvendigvis en god leder af, ligesom det modsatte ej heller er tilfældet. Geniet og forretningsmanden Jobs gjorde det bedre end de fleste og forsynede verden med dimser som for eksempel Ipods, altimens millionerne strømmede ind på bankbogen - fuldstændig skrupelløst uanfægtet af at netop Ipodden er en af de mest overflødige opfindelser, verden er blevet beriget med. Tænk sig - en dims, som fratager unge mennesker evnen til at koncentrere sig og oven i købet giver høreskader. Jeg vil tro, at Ipods i fremtiden vil blive forbudt i stil med cigaretter og narkotika - bivirkningerne er i hvert fald lige så store. Og en ting er helt sikkert - et forbud vil lede til et voldsomt fald i det meget diskuterede overforbrug af ADHD-medicin.
Som forretningsmand var Jobs uovertruffen. Hans sidste gerning var at forsyne verden med Iphone. Lidt af en genistreg at få en hel generation af ubefæstede unge til at efterspørge en mobiltelefon til cirka 4000 kroner, som ikke kan meget mere end en standard-telefon til en krone. Oven i købet med et eftermæle som en grøn og samfundsbevidst leder - uagtet at telefonerne fremstilles af fattige, underbetalte kinesere.
Som sagt behøver ledelse og forretningsforståelse ikke at have noget med hinanden at gøre. Tag for eksempel de fleste store ledere - Hitler, Stalin, Mao, Gjengis Khan, de romerske kejsere. Alle havde et godt tag i masserne - men forretningsfolk var de ikke. Deres gerninger var det rene tilsætning - blandt andet fordi store ledere appellerer til følelser og reagerer følelsesmæssigt og ikke særlig velkalkuleret. Stort set alle store ledere lider en grum skæbne - uden en øre på bankbogen.
Jeg vil bestemt ikke underkende Steve Jobs betydning for, at computere i dag er hver mands eje - men det er altså at tage munden for fuld, når man påstår, at han var en stor leder. Se blot på bankkontoen!

Jesper

Ingen kommentarer: