mandag den 9. januar 2012

Chablis-chateau-chat-sjat-pjat

Det er vel de færreste, der vil indrømme det - men jeg kryber da gerne i skriftestolen og bekender, at jeg drikker sjatter.
Og jeg synes da forresten, at det hverken er pinligt eller udtryk for gerrighed, når vi taler om en god sjat Chablis, der havde overlevet nytårsaften. Lørdag aften kunne der lige vrides en enkelt glas ud af flasken, som havde tilbragt årets første dage i køleskabet - og det smagte herligt.
Jeg har en svaghed for Chablis - altid tør og forfriskende - og denne her havde et strøg af citrus, der nytårsaften gjorde den til det perfekte valg til røget laks og hellefisk.
Den opmærksomme læser vil måske have bemærket, at der er tale om en premier cru fra Montmains 2008. En glimrende vin, der blandt andet er kåret som ugens vin på hjemmesiden aov.dk.
Premier cru er den næstbedste klassifikation i Chablis - og der er pt cirka 40 vingårde med dette prædikat. Vinen er til at få for en rund 100 kroners-seddel - og mon ikke det er tegn på, at der er ved at gå lidt inflation i de franske klassifikationer. I gamle dage ville en sådan fin flaske næppe være tilgængelig for almindelige mennesker, som køber deres vin i Brugsen og Aldi.
Jyllandspostens vinanmelder Niels Ehler har tidligere beskæftiget sig med dette problem - og jeg vil gøre hans ord til mine: Ét sted i Frankrig er der for alvor gået inflation i Grand Cru begrebet - nemlig i Bordeauxdistriktet Saint Emilion. På trods af stedets begrænsede størrelse findes der flere hundrede officielle Grand Cru Slotte. Derfor har man måttet opfinde et endnu højere niveau Grand Cru Classé (over 60 ejendomme) og endelig toppen af toppen, nemlig Premier Grand Cru Classé. Det eneste brugbare råd er derfor, at man bør smage, før man køber, og ikke blot lade sig dupere af etiketten.

Ingen kommentarer: