torsdag den 26. januar 2012

Dyden går amok

Danmarks bedste TV-kanal TV2-Charlie har i denne uge budt på en kavalkade af mindre kendte - og ikke mindst mindre anerkendte - danske film.
Torsdag aften stod den på lystspillet "Dyden går amok" efter Knud Poulsens bagatel af en skæmte-roman af samme navn. Jeg har gennem tiderne læst bogen adskillige gange med stor fornøjelse, men må også bryde sammen og tilstå, at jeg aldrig har set filmen - før torsdag aften.
Det er en skam, for det er et herligt lystspil - fest og højt humør hele vejen igennem. Mandehørm og bajere på bordet, da et københavnsk jagtselskab tager ophold på kroen i det lille vestjyske fiskerleje Hu.
Filmen følger bogen temmelig slavisk og lægger ud med historien om "Det Bette Komfur", spillet af Arthur Jensen i den for ham usædvanlige rolle som et rigtigt mandfolk, der imponerer konen med en ganske ualmindelig voldsom vandladning. Og så er linjen ellers lagt. Det er faktisk sjovt, og filmen holder vand den dag i dag efter næsten 50 år, omend de erotiske scener, der i sin tid var et væsentligt salgsargument, med vore dages briller må anses for at være ganske uskyldige.
Dyden går amok er indspillet i fiskerlejet Stenbjerg ved Thisted. I en birolle som fiskerlejets præst ses en ung Gabriel Axel. Han vendte senere tilbage til Stenbjerg, da han instruerede Oscar-vinderen Babettes Gæstebud, der jo også foregår i den karske og barske vestkyst-natur.
Traileren til Dyden går amok kan ses nedenfor - og den giver et ganske godt indtryk af løjerne. Hvis man vil vide mere, findes der på Thisted Biblioteks hjemmeside en god artikel om filmen - og ikke mindst dens forankring i lokalsamfundet, der jo også har lagt kulisse til en anden dansk klassiker - Olsenbanden i Jylland.