søndag den 22. april 2012

Ord, ord, ord...

Modne kvinder - de fleste iført grå hjelme - var i overtal, da den nordjyske ordfestival Ordkraft torsdag, fredag og lørdag satte ordet i centrum i det aalborgensiske kulturhus Nordkraft.
På den ene side er det forbløffende, at noget så flygtigt som ord kan blive en succes, men på den anden side står der også et eller flere ord - og det er vel forklaringen på Ordkrafts succes.
Tilhørerne var af den mere modne slags - og med kvinderne i absolut overtal. Kvinder er jo storforbrugere af ord, hvad enhver ægtemand kan skrive under på. Når man har oplevet, hvordan kvinder kan bruge - og misbruge telefoner, forbløffes man ikke over den kendsgerning. En enkelt repræsentant for det angiveligt smukke køn kunne da heller ikke nære sig for lige at SMS'se lidt under en ellers spændende debat om Aalborgs sjæl.
Jeg havde desværre ikke tid til at besøge Ordkraft torsdag og fredag. Jeg ville ellers gerne have mødt Knud Romer, men da arrangementet er et samarbejde mellem Nordjyske Stiftstidende, Nordjyllands Radio og TV-Nord fik jeg ham i det mindste set på lokal-TV. Her luftede han nogle vigtige pointer om tidens rationalitet og mangel på ritualer. Det ville jeg nu gerne have oplevet "live".
"Live" er et godt eksempel på, hvordan de engelske ord lige så stille glider ind i vort sprog - og det var et af temaerne i et causeri af Nordjyske Stiftstidendes sprogredaktør, Ove Nørhave. Han modtager hver uge masser af reaktioner fra læserne - og kunne konstatere, at det kun sjældent er med roser til de nordjyske professionelle sprogbrugere. Nørhave undrede sig især over en række nordjyske uddannelsesinstitutioner, som har engelske navne. Det giver da kun mening, hvis de henvender sig til udenlandske studerende - og det mente han næppe er tilfældet for blandt andet frisørskolen, der nutildags hedder Style & Wellness College. Jeg kan kun være enig med Nørhave i den betragtning.
Det danske sprog er også en hjertesag for Stiftstidendes litteratur-anmelder gennem mange år, Jens Henneberg, der i sine anmeldelser ofte slår hårdt ned på slapt sprog og syntaks. Han fortalte på Ordkraft, at det især er et problem med de små forlag, der efter hans mening svigter forfatterne. Man modtager bogen på en diskette - og den bliver trykt fuldstændig uden redigering. Førhen blev manuskripter læst igennem af både en redaktør og en typograf. Det sker ikke længere.
Henneberg har også noteret sig, at antallet af murstensromaner er stigende - og ville bestemt ikke udelukke, at det hænger sammen med, at dagens forfattere skriver på pc - og ikke på maskine eller i hånden.
Forresten kom Henneberg også med et par voldsomme udfald mod det københavnske kultur-klerasi. Den slags sætter jo liv i kludene og gør det sjovt - så mere af den slags til næste år. Det er nemlig allerede nu besluttet, at festivalen skal gennemføres igen næste år.

Ingen kommentarer: