onsdag den 19. december 2012

Latinært

Den lille latinprøve

Forleden aften var turen kommet til en genlæsning af Asterix på Korsika. Det er lang tid siden, at jeg sidst har haft dette hæfte i hånden - og det var et herligt gensyn.

Jeg havde næsten helt glemt, at det er et af de bedst tekstede Asterix-hæfter i det hele taget. Selvfølgelig med udgangspunkt i Goscinnys tekster, men fabelagtigt oversat til dansk af Per Då. Nå ja, til dansk er måske så meget sagt, for det er også et af de hæfter, hvor det er en stor fordel at kende lidt til latin.

Handlingen foregår, som titlen så prisværdigt klart foruddiskonterer, blandt andet på Korsika - og derfor er der også på forbladet et kort over denne spændende ø, hvor Napoleon stadig betragtes som en helt - og hvor man ser med milde og kærlige øjne på Danmark, fordi vi som et af de sidste lande i Europa holdt på Napoleons forkerte hest.

Kortet viser alle de romerske forlægninger på Korsika - og det er underholdende at betragte navnene på disse forlægninger. Her møder vi flere gode danske (mere eller mindre latiniserede) navne som Pharum, Bælum, Alrum, Enrum og Esrum. Der er også steder med navne som Opossum, Memorandum og Massemedium. Endelige er der en række meget spidsfindige navne som for eksempel Vanitasvanitatum samt Østre og Vestre Sivispacemparabellum. Vanitas vanitum er de første linjer i Prædikernes Bog: "Endeløs tomhed, alt er tomhed". Si vis pacem, para bellum er et latinsk ordsprog: "Hvis du ønsker fred, så forbered dig på krig."

Når man så har brugt en times tid godt underholdt med at dechifrere det korsikanske landkort, så begynder løjerne - og her er underholdningen ikke mindre i navnene på de romerske soldater. Vi møder blandt andet i lejren Solarium proprætor L. Aboremus Propatria (Lad os arbejde for fædrelandet) og centurion Clemmelus.

Korsikanerne har ikke mindre fantasifulde navne. Der er blandt andet tale om Minamandavarfrakertemix, Saxofonix og Skiliftix.

Herlig, herlig underholdning, hvis man giver sig tid til at nærlæse hæftet. Kom så ikke og påstå, at tegneserier ikke skulle være kunst.

Asterix er et tegneseriehit over det meste af verden. Men serien er aldrig slået rigtig an i Italien. Måske forklaringen herpå ligger i Obelix valgsprog: "De er skøre, de romere..."

Ingen kommentarer: