mandag den 5. december 2016

Nyrøget hellefisk

Dejlig kold nat

Fast og smagfuld med gylden overflade og
hvidt kød - det er røget hellefisk helt efter bogen.
Natten til lørdag var en vidunderlig nat. Det var stjerneklart og temperaturen sneg sig ned til seks graders frost her på Øland.

Et stort øjeblik...
Det er ganske enkelt optimalt vejr til røgeovnen, så fredag eftermiddag blev der tændt op i bøgesmuldet i røgeovnen, hvor de grønlandske hellefisk-filetter havde ligget til tørring i et par dage. Det var en ren fornøjelse.

Da jeg gik i seng ved 10-tiden, lå røgtemperaturen helt konstant på 16 grader - og det kan ikke blive meget bedre til koldrøgning. Jeg stod op ved femtiden, hvor røgovnen netop havde tabt gløden, og temperaturen var faldet til fem grader. Hellefisken var ikke helt færdig, så jeg gav den en halv portion smuld mere - og ved 11-tiden, da jeg kom tilbage fra morgenturen til Svinkløv Plantage, var gløden ved at gå ud, og fiskene var færdige.

Så det blev til frokost med den herligste, nyrøgede hellefisk på rugbrødet. Det er slet ikke så ringe, som man siger i Nordjylland.

I løbet af eftermiddagen kom fisken i vacuumpakkeren - og ligger nu i fryseren klar til julens frokoster.
Så er hellefisken pakket og klar til fryseren.

Ingen kommentarer: