fredag den 9. januar 2009

Det tabte paradis

Naar vi i de lange vinteraftener i Groenland sad paa den lokale slyngelstue og vaedede ganen, faldt talen ofte paa de vestindiske oeer. Hvad nu, hvis det var Groenland, der var blevet solgt i stedet? Saa ville vi jo sidde paa St. Thomas med rom i glasset og nyde solen - i stedet for den hylende snestorm.
Under alle omstaendigheder var det en drengedroem, der gik i opfyldelse, da jeg onsdag morgen for foerste gang satte mine foedder paa St. Thomas. Og jeg blev ikke skuffet. Det er simpelthen paradis paa jord. Og det gav stof til eftertanke om politikernes utrolige kortsigtede og idiotiske pengebegaer, naar nogen i det hele taget kunne faa den tanke at saelge dette paradis. Det burde udloese en rigsretssag!
Paa torvet er der en statue af Christian den 9, som er meget populaer i byen. Det var under ham, at slaverne paa oeen blev frigivet. Der er naesten ingen ende paa, hvor mange gode grunde der er til at vaere stolt af Christian den 9 i foelge en af de lokale taxachauffoerer.
Nu er stedet begunstiget med told og skattefrihed, saa velstanden er stor og med til saette paradiset i relief sammenlignet med f.eks. Haiti, men alligevel. Charlotte Amalie, der i perioden 1750 og de naeste hundrede aar frem var den naeststoerste danske by efter Koebenhavn, er begunstiget med stor naturhavn, og St.Thomas er derfor blevet centrum for krydstogtskibene i Caribien. Sammen med os var der seks andre skibe den dag, og der var nok at goere for en driftig befolkning med at faa noget ud af det. Paa grund af toldfriheden er det her, amerikanerne rejser til, naar de skal handle toldfrit - og det er ikke salami og flaeskesteg, de koeber. Det er guld og diamanter, og jeg vil anslaa, at der i Charlotte Amalie alene er smaa 100 juvelererer og guldsmede.
Byen er meget speciel - praeget af dansk arkitektur, som den er. Meget er restaureret i dag, men man er stadig ikke helt faerdig med blandt andet det gamle danske fort. Huse og veje virker velholdt, og saa er der et sand mylder af smukke planter - lige fra Hibiscus til guldranke og svigermors skarpe tunge. Og saa har man jo beholdt de gamle danske gadenavne. Vi indtog vores frokost paa en lille cafe i trompeterens straede - og i oevrig til tonerne af blandt andet All along the watchtower med Jimi Hendrix.
Det skal ogsaa med, at en af verdens 10 bedste badestrande ligger i Charlotte Amalie - Magens Bay. Skoen hvidt sand mellem palmerne og dejligt varmt og rent caribisk vand i bugten. Magens er i oevrigt en amerikanisering af Mogens!
Efter alt for faa timer maatte vi onsdag aften igen forlade denne tabte danske perle.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: