fredag den 17. juli 2009

I majestætens hemmelige tjeneste

Det er en letfordøjelig, hurtigt læst sag, som Kronprinsens tidligere livvagt, Jesper Lundorf, her skrevet om en tilværelse på paranoiaens overdrev. Der er ikke noget at sige til, at bogen har opnået bestsellerstatus - specielt ikke efter at livvagterne kom på alles læber efter tv-serien af samme navn.
Men, det er som om, vi aldrig kommer helt tæt på. Det sørger livvagten Lundorf for - og det er en skam. For det bliver aldrig den bog, som jeg havde forventet efter bagsideteksten. Bevares, vi hører da lidt om Frederiks drillerier over for livvagterne, men det meste af bogen er en selvanalytisk tour de force i forfatterens liv med en næsten minutiøs opremsning af barndommens fortrædeligheder og forfatterens higen efter fatterens anerkendelse. Selve livvagtgerningen, som han har brugt syv år på, fylder ganske få sider bagerst i bogen.
Jeg kan ikke helt frigøre mig for en mistanke om, at bogen er skrevet i et terapeutisk øjemed og som sådan i virkeligheden ganske uinteressant for en bredere kreds af læsere.
Det kan egentlig undre, at det er sådan. Jesper Lundorf har fået hjælp af en professionel ghostwriter, og et eller andet sted burde der vel også sidde en forlagsredaktør, som kunne have rettet bogen ind mod det stof, som vi gerne vil læse - nemlig spændende historier om arbejdet med at beskytte landets kommende regent mod terrorister, nyfigne journalister og andre skurke.
Det irriterer også, at en anerkendt, professionel skribent og ghostwriter som Ivan Rod begår så meget sprogligt sjusk, som tilfældet er. Især er der problemer med stedordene og kongruensen. Side 180: Af sikkerhedmæssige årsager skulle alle være spændt fast, når vi opholdt sig i flyet. Eller side 187: (...)vendte jeg tilbage til PET og deres nyetablerede IT-afdeling. Det er simpelthen uacceptabelt, at et af landets største forlag, Lindhardt og Ringhof lader den slags passere.
Når alt dette er sagt, så skal det også med, at bogen generelt er letfordøjelig og hurtigt læst - en slags litterært fastfood. Den slags har også en værdi - og det skal man bestemt ikke kimse af, så jeg lader mit gode hjerte løbe af med mig og uddeler gavmildt fire ud af seks mulige tørfisk til "I majestætens hemmelige tjeneste".

Jesper

Ingen kommentarer: