fredag den 8. april 2011

Mordkraft

For blot et par år siden var Aalborgs nu nedlagte el-værk Nordkraft den perfekte ramme til en hæsblæsende thriller. Sidenhen er det blevet omdannet til kulturhus - og mon ikke der stadig er godt med plads til intriger på parnasset bag kulisserne?
Netop nu er Nordkraft rammen om Aalborgs første litteraturfestival, "Ordkraft" - og torsdag aften var der lagt i kraftværksovnen til gys og gåder, forbrydelser og fortællinger. Det skete under overskriften "Mordkraft" - Mordkraft på Ordkraft i Nordkraft!
Folkene bag festivalen, der tæller flere gode bekendte fra min tid i Aalborg - Poul Krabbe, Per Jensen og Evan Th. Vestergaard - havde inviteret krimiforfatterne Jussi Adler-Olsen, Arne Dahl alias Jan Arnald og Sara Blædel til at fortælle om deres bøger.
Det blev til tre meget forskellige optrædender. Jussi Adler-Olsen gav et one-man-show om blandt andet sin opvækst i Nordjylland, Arne Dahl blev interviewet om sit syn på politiets rolle i samfundet og Sara Blædel fortalte om sin hovedperson, kriminalassistent Louise Rick, der efterhånden lever sit eget liv, hvilket optager mange af Blædels læsere, blandt andet på Facebook.
På den måde afspejlede forfatternes optræden også tre forskellige retninger inden for kriminal-litteraturen.
Jussi Adler-Olsen berettede spændende og medlevende - og med et godt glimt i øjnene, akkurat som hans underfundige og intelligente bøger om Afdeling Q.
Jan Arnald/Arne Dahl har stærke meninger om politiet som sammenhængskraft i samfundet - og citerede blandt andet Hegel, der engang sagde, at "frihed er retten til at adlyde politiet".
Endelig er Sara Blædels oplevelser med sin hovedperson vel meget symptomatisk for megen kvindelitteratur - selv om Blædel på det kraftigste bestrider, at hun er en del af femi-krimi-traditionen.
Signering af bøger er en væsentlig del af enhver litteraturfestival - og jeg fik da også sikret mig alle tre forfatteres dedikationer til samlingen. Det blev også til en længere snak med Jussi Adler-Olsen om blandt andet ravne og Grønland - og en kort snak med Sara Blædel om vin. For når der er litteratur på scenen, drikker man altså ikke bajere, men vin. I aftenens løb blev der nedsvælget adskillige spande rødvin - både på scenen og blandt publikum. Hyggeligt - bare ikke når der er en lang tur hjem i bilen!

Jesper

Ingen kommentarer: