lørdag den 30. april 2011

Nyt til flyspotterne

Har du nogensinde stået og kigget op på flyenes kondensstriber på den blå himmel og funderet over, hvad det nu lige var for et fly, hvor kom det fra og hvor er det på vej hen?
Så er der nu - takket være internettet - hjælp at hente. Hjemmesiden flightradar24 giver svaret.
Hjemmesiden udnytter et af de mange navigations- og overvågningsinstrumenter, som findes ombord på moderne fly - og det kombineret med Google Maps gør det muligt at holde øje med, hvilke fly der er i luftrummet, for eksempel lige nu over dit hus.
Nu har jeg jo flyspotter-genet, så det er blevet lidt af en hobby at have hjemmesiden tændt hele tiden - og dermed have styr på luftfarten i området. Så meget behøver man naturligvis ikke at gøre ud af det - men jeg er helt sikker på, at hjemmesiden kan hjælpe mange i et hastigt væddemål om, hvor kondensstriben egentlig er på vej hen.
flightradar24 benytter sig af en lille transponder, som findes i næsen på alle moderne passagerfly. Militærfly og ældre fly, for eksempel SAS's MD-80'ere har ikke udstyret og kan derfor heller ikke følges på hjemmesiden, hvilket ellers er relevant for den lokale rute til København, men alligevel giver flightradar24 et godt billede af, hvad der rører sig i luftrummet over os.
På det øverste billede fra den 29. april kl. 12:49 ser vi for eksempel SK909, som lettede fra Kastrup kl. 12:19 bound for New Yorks Newark Liberty med estimeret ankomst kl. 14.34 lokal tid. I følge tidstabellen skulle afgang være være 12.25 og ankomst 14.50, så det godt at se, at SAS stadig lever op til sit dygtige ry som verdens mest præcise flyselskab. Flyet er en Airbus A-330 med registreringen SE-REE, altså svensk indregistreret, og det befinder sig i 36.000 fods højde. Ground speed er opgivet til 815 km/h, og herudaf kan vi altså lære, at når man flyver til New York, passerer man det lille hus på Øland efter en halv times flyvning. I praksis altså umiddelbart efter at stevardessen netop har serveret turens første gin og tonic. Der er travlhed i pantryet, for nu er man ved at gøre klar til første servering. På business vil det sige en trerettes menu med fire forskellige hovedretter at vælge imellem. Anden servering er en let anretning umiddelbart inden landing. I følge SAS's hjemmeside viser man blandt andet Oscar-vinderen The Kings Speech på denne flyvning til New York. Oven i købet kan selv vælge, om man vil høre kongens tale med engelsk eller tysk soundtrack, så kom ikke og sig, at vort interskandivaniske flyselskab ikke forstår at kræse om kunderne. En enkeltbillet til New York med SAS kan i øvrigt erhverves for godt 3.000 kroner og opefter.
Men forresten er New York det mest rædselsfulde sted i verden, jeg nogensinde har opholdt mig, så hvad i alverden skal man der, når solen skinner på Øland?

Jesper

P.s. I skrivende stund er jeg netop blevet overfløjet af verdens største passagerfly - en A380 fra Emirates på vej til New York, John F. Kennedy, fra Dubai.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Det er kun få dage på året, at vi ikke kan iagttage masser af kondensstriber her på den midtlollandske himmel. En hyggelig beskæftigelse, og med dit link, takker så meget, bliver det mere interessant ;-)

Jesper Hansen sagde ...

Hej Anjoe

God fornøjelse med det...

Jesper