tirsdag den 5. april 2011

Så tak-vinge!

De fleste vil vel mene, at det er et sikkert forårstegn, når national-sommerfuglen, nældens takvinge, begynder at flagre rundt derude i den spirende natur.
Men sandheden er faktisk, at når vi taler om nældens takvinge, er der ikke så meget sommerfugl over den. Den overvintrer i småsprækker, udhuse og på lofter - og hvis ellers temperaturen er bare lidt over frysepunktet, kan den sagtens finde på at drysse lidt sommerfuglestøv over landskabet.
Men bevares, vi ser da flere af dem, når solen rigtig begynder at bage, og når først bøgen står i det grønneste flor, vil vi også se den nye generation. For de nældens takvinger, vi ser i øjeblikket, er altså fra den overvintrende generation - nogle gamle hejrer fristes jeg næsten til at sige.
Det der med, at nældens takvinge er national-sommerfugl, stammer tilbage til de glade "Poul dus med dyrene Thomsen"-dage i begyndelsen af halvfemserne, hvor den populære TV-vært næsten dannede skole inden for kanon-mageriet ved at foranstalte forskellige afstemninger om den danske fauna. Blandt andet blev svanen udnævnt til nationalfugl ved denne lejlighed, selv om vi er mange, der mener, at det snarere burde være rylen - for med sit undseelige udseende og konstante færden med røven i vandskorpen er den nærmest sindbilledet på en dansker.

Jesper

Ingen kommentarer: