søndag den 10. april 2011

Toppet skallesluger















Toppet skallesluger er simpelthen fugleverdenens svar på en gang trediegrads tømmermænd med dens blodsprængte øjne og morgenhår. "I sommerdragt er hannen af den toppede skallesluger en ret særpræget fugl med sit metal-grønne hoved, de strittende nakkefjer og røde øjne", hedder det da også lakonisk på DOF's absolut ikke særligt humoristiske hjemmeside.
En ret særpræget fugl? Ja, det må man bestemt give de gode ornitologer ret i.
Men ellers kan DOF oplyse, at toppet skallesluger er en forholdsvis almindelig fugl langs de danske kyster. Bestanden tæller formentlig op imod 3.000 ynglende par, der lægger æg så sent som i juni.
Navnet skallesluger har arten fået for sin forkærlighed for såkaldt skidtfisk, heriblandt skaller, hundestejler og ålekvabber. På norsk hedder toppet skallesluger siland, mens dens fætter stor skallesluger hedder laksand - et navn, der hinsides fakta har gjort arten forhadt blandt norske fiskere.
Så uretfærdig kan verden være - og det er vel heller ikke særlig retfærdigt, men snarere udtryk for en freudiansk fortalelse, når jeg henfører toppet skalleslugers udseende til en gang tømmermænd!

Jesper

Ingen kommentarer: