torsdag den 6. oktober 2011

Night Hawk















Jægerkorpset gennemfører i denne og den kommende uge en storstilet øvelse med deltagelse af 550 elitesoldater fra en række lande.
Og når man som jeg bor i Jægerkorpsets baghave, kan det ikke undgås, at det giver lidt trafik ud over det almindelige. Faktisk taler vi - sådan nabo og nabo imellem - om at ryste træerne i haven en gang i mellem - bare for at se om ikke der skulle falde en jæger eller to ned.
Øvelsen, som hedder Night Hawk, har blandt andet budt på spektakulære landinger på stranden med Hercules-fly - og da vi jo bor i luftlinjen mellem Aalborg Lufthavn og stranden ved Blokhus har vi da også været udsat for en del temmeligt lave overflyvninger.
Men ellers er jeg mest fascineret af alle helikopterne. Flyvevåbnet har opstillet en mobil heliport i øvelsesterrænet ved Tranum - ganske tæt på vejen til Ejdrup strand - og her kan flyspotterne få en god oplevelse - og ikke mindst nogle rigtigt fede helikopterbilleder.
Hver dag byder selvfølgelig på masser af flyvninger med de danske Fennec-helikoptere, som forsvaret råder over otte af. Men ellers var det mest spændende her torsdag nok, at man havde besøg af to af Svenska Flygvapnets nyindkøbte Agusta A109 helikoptere, der i den svenske militærudgave går under betegnelsen HKP 15. Svenskerne købte i 2009 20 styks af slagsen, hvoraf de 12 er udstyret til nærkamp og logistikformål, sådan som det også ses på billederne fra Tranum. De øvrige otte er stationeret på den svenske marines korvetter - og bruges til SAR og den svenske specialitet med ubåds-eftersøgning.
Som bekendt er Sverige ikke medlem af NATO - og det er derfor ret sjældent, at vi ser svenske militær-helikoptere her i landet, så det var en spændende oplevelse torsdag formiddag i Tranum Klitplantage.
Torsdag var i øvrigt en træls, blæsende og regnfuld dag - og det er da ganske betryggende at se, at forsvaret også virker i regnvejr.

Jesper

4 kommentarer:

JowDeet sagde ...

Nørd ;-)

Jesper Hansen sagde ...

Yes - og det er da også fede billeder...:)

Hans Michael Christiansen sagde ...

Du har nok været på oplevelsesrig med forsvaret.

Jesper Hansen sagde ...

Michael: Konen og jeg havde et par gode timer med madpakken og kaffen både onsdag og torsdag, ja. Lyden af heloer gav jo lidt hjemve til Grønland...;)
Og så synes jeg lige, at jeg ville holde øje med, om du nu også passede dit arbejde...