mandag den 14. november 2011

Batman















Regeringsbunkeren Regan Vest i Rold Skov blev i sin tid opført for at beskytte regeringen mod en atomkrig - men der er sandelig også andre, som har glæde af det store underjordiske bunkeranlæg.
Blandt andet flagermusene, som bruger de lange gange til vinterhi. Der findes verden over godt 600 forskellige arter af det eneste pattedyr, som er i stand til at flyve - uden hjælp af fly.
I Rold Skov er den mest talrige art vandflagermusen - og den så vi en del af, da jeg forleden var på besøg i Regan Vest.
Efter parringen om efteråret går vandflagermusen i hi på kirkelofter, i gamle minegange og andre steder, hvor temperaturen ikke når ned under nul om vinteren. For de små kræ tåler ikke frost - så dør de!
Vinteren tilbringes hængende i bagbenene og i dyb søvn - men dog ikke dybere, at de som regel vågner op et par gange i løbet af vinteren for lige at tjekke, hvad klokken er slået. Og hvem ved? Måske også for at slå en lille streg - akkurat som vi andre, når vi sover.
Flagermusen er en dybt fascinerende skabning - mesterflyver som den er. Den lever af insekter - gerne store fede natsværmere - som den opsporer ved hjælp af sin avancerede og medfødte sonar. I nattemørket ser den såmænd ikke bedre end de fleste af os - men ved konstant at udsende små klikkelyde på en høj frekvens uhørlig for det menneskelige øre er flagermusen i stand til at navigere med millimeters nøjagtighed - og altså også at finde en lille myg midt i den buldrende mørke nattehimmel. Spændende!

Ingen kommentarer: