lørdag den 12. november 2011

I offentlighedens tjeneste















Som medlem af DR's dialogfora deltog jeg lørdag i "statsradiofoniens" såkaldte public-service-høring.
Det blev en spændende dag, hvor jeg udover selve høringen deltog i et seminar om nyhedsdækningen i DR samt selvfølgelig fik lejlighed til at se den nye DR-by og koncertsalen. Byggeriet har som bekendt kostet licensbetalerne fem milliarder kroner foruden jobbet for adskillige ældre DR-medarbejdere.
DR-byen er meget funktionel, moderne og strømlinet - og virker på mig mere som en fabrik end en kreativ arbejdsplads. Jeg er tidligere kommet en del i det gamle radiohus på Rosenørns Alle, og der var der alt andet lige betydeligt mere hyggeligt - og forresten altid bajere og smøger på bordet.
Nyhedsseminaret blev styret af DR's nyhedsdirektør Ulrik Haagerup, der under sloganet "ikke flere, men bedre nyheder" gik i flæsket på blandt andet journalistikkens traditionelle konfliktorientering og individualiserede konsekvens-orientering. - Når vi tager den enkeltes parti, risikerer vi at miste overblikket, så flertallet bliver ofret, sagde Haagerup med henvisning til landets økonomi og den overbudspolitik, som pressen tvinger politikerne ud i.
Ganske spændende og fremadrettet, men desværre blev han misforstået af nogle af deltagerne - og diskussionen gik lidt i ring. Heldigvis fik jeg da lov til at lufte min aversion mod den fordummende og alt for nemme journalistik, der baserer sig på undersøgelser fra diverse interesseorganisationer. Alene i P4's nyheder blev det til 14 af den slags historier i sidste uge.
Det blev også til et overordentligt positivt møde med DR's nye generaldirektør Marie Rørbye Rønn, som virker sympatisk og engageret i DR's målsætning om at lave radio, TV, internet og så videre fra hele landet og for hele landet. DR-konstruktionen er temmelig speciel - og det giver netop institutionen nogle særlige forpligtelser til at levere et produkt, som den kommercielle mangfoldighed ikke evner - blandt andet fra de tyndtbefolkede egne af landet.
Jeg er nok noget mere loren ved bestyrelsesformand Michael Christiansen, der i mine ører er rundet af det traditionelle, københavnske kulturradikale miljø, som betragter dansk folkelighed som en vederstyggelighed - men ingen tvivl om, at det har været godt for DR i krisetider at have en bestyrelsesformand, der kan begå sig på de bonede gulve i ministerierne - som en ål i mudder - så lad os da give ham en chance.
Selve public service-høringen, hvor der var offentlig adgang, var der ikke så meget ved. Diskussionen blev præget af, at folk ikke kan forstå, at Folketinget har fjernet en af DR's FM-kanaler og forresten heller ikke forstår, at DAB-radioer hverken er særligt dyre eller komplicerede at betjene. Beslutningen er Folketingets og ikke DR's - og det giver derfor ikke mening at diskutere dette emne i DR-sammenhæng.















DR er en særlig virksomhed i Danmark - et nationalklenodie med et kæmpeansvar for den nationale sammenhængskraft. Og i den sammenhæng er det vel et fint symbol, at receptionen i DR-byen blandt andet er udsmykket med Bamses og Kyllingens hus - for det er da noget af det mest danske, der findes, tihvertifal'.
Dagen blev forresten indledt på smukkeste højskolevis med, at vi sang "I Danmark er jeg født..." - og da Radiopigekoret også sluttede dagen med en pragtudgave af den smukke sang, var det lige før, jeg kneb en tåre, så den tager vi lige med fra en af DR's store konkurrenter - YouTube!

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Helt ærligt du, tør tårerne, og lad os kikke på fakta DRmæssigt.
For mig skal der kunne gives advarsler, hvis kritiske situationer opstår - derfor skal man have en batteridrevet transistorradio i hus, samt selvfølgelig ekstra elementer (plus dåsemad m.v.)
MEN år for år er kravene blevet større, og det finder du OK. Fand'me nej. Jeg syntes slet ikke om at modtage "trusler" fra DR, i de år, hvor jeg blot var s/h tv-seer; værre blev efter at have været farvet tv-modtager i få år, og så fravalgte tv totalt, hvormed radiolicens var tilbage. Du skulle lige læse truslerne, jeg og husbond fik hvert år pr. brev. Vi svarede høftligt, at de skulle være så velkomne til at tjekke vores bolig - komme uanmeldt - men det gad man ikke!
MEN senere kom så slaget, hvor vi tabte, nemlig medielicensen, og skæringen startelig - computermæssigt, var så lav, at vi slet ikke, som DR påstod, kunne se deres DR1 eller DR2. Men det blev givet, at "man" havde hastighed nok, og så skulle betalingen falde!
Altså, altså, og så tog jeg din tur udi Dialogforum, skulle vel have noget for de mange medielicenskroner, der faldt i et oceantomt hul, og hvor var det surt at opleve, at flertallet enten var til 2-3 daglige lokale nyheder, eller til musik tilpasset p4-klientel!!!
Drop p4, men bevar special-nyheder samt trafiknyt døgnet rundt, spredt ud over landet. Og tv-mæssigt klares let med 2 kanaler, plus nyheder i døgndræft.
At du finder medielicens OK, er så dig, og at du ditto mener, at vi betalere bare skal købe DABradio ekstra, åhh gider du lige. Slig en sag giver overhovedet ikke lydmæssigt, hvad jeg har/4 musikanlæg fordelt i mit hjem!
Når nu at jeg betaler medielicens, hvorfor kan jeg så ikke se DRs HD, åhh jo, det er fordi jeg ikke har et TV i hus... et mega lokum, der røg ud i garage, da vi flyttede til skønne Midtlolland for 11 år siden :)

Jesper Hansen sagde ...

Hele licensystemet og fordelingen af FM-kanaler er bestemt af Folketinget. Derfor finder jeg det fuldstændig meningsløst at diskutere dette på et møde om DR's programmer, da det alligevel ikke er forhold, som DR selv kan ændre på.
Jeg er helt uenig med dig i dit syn på P4. Det er en utrolig vigtig kanal, for det er her, kulturkampen i dagens Danmark foregår. DR Nordjylland og de øvrige regionale radioer er den eneste modvægt mod modernitet og københavneri, som ellers plager stort set alle danske elektroniske media - og i særdeleshed den nystartede 24/7 med sine sølle 247 lyttere.
Forresten er jeg en særdeles tilfreds DAB-bruger. Lydkvaliteten på DAB er væsentligt bedre end på det 60 år gamle FM-bånd - og jeg har DAB på begge husets stereoanlæg. Og jeg overvejer helt seriøst at skifte transistoren på værkstedet ud med en lille DAB-modtager til 300 kroner i Bilka. Faktisk er min eneste indvending mod DAB, at DR endnu ikke sender de regionale programmer på DAB-båndet, men det er jo blot et spørgsmål om tid, inden det sker.

Anonym sagde ...

Hallo, så bor du et bedre sted danmarksmæssigt end jeg i udkantsdanmark :-D
TILLYKKE!!! Og at den nye mediestation ikke er interessant, hvad vedrører det mig, jeg hører den ikke.
Lad mig betale 100 kroner kvartalsmæssigt for at høre vigtige, landsdækkende nyheder, så takker jeg.