onsdag den 9. november 2011

Regan Vest














Et sted i Rold Skov 65 meter under jordens overflade - jeg har lovet ikke at sige hvor, selv om det vistnok er en offentlig hemmelighed - ligger regeringens underjordiske bunker fra den kolde krig.
Det var her, regeringen og regentparret skulle opholde sig, hvis den kolde krig var blevet varm.
Anlægget stod færdig i 1968 og er en sand tidslomme i tresserdesign. Regan Vest, som bunkeren hedder, blev lagt i mølpose i 2003, da truslen fra øst forsvandt med murens fald nogle år tidligere.
Der findes imidlertid et tilsvarende anlæg på Sjælland, og det er stadig operativt. Nu er risikovurderingen dog, at det ikke er en atomkrig, som truer, men som terrorangrebet på New York i 2001 viste, er der stadig en trussel mod samfundets beslutningsstruktur - og derfor skal der stadig være en mulighed for, at regeringen kan gå under jorden.
Regan Vest blev besluttet allerede i H.C.Hansens regeringstid, men der skulle gå en årrække, inden den 5000 kvadratmeter store bunker stod færdig. Den er sprængt ud i Himmerlands kalkholdige undergrund og lidt af en ingeniør-mæssig bedrift. Anlægget skulle angiveligt kunne modstå et atom-angreb, så længe der ikke var tale om en direkte fuldtræffer. Men sikkerheden er nok noget tvivlsom i dag, hvor man bruger smarte missiler, der kan trænge ned til 50 meter under jordens overflade.
Jeg besøgte bunkeren onsdag aften på et arrangement for nordjyske journalister og mediefolk. Og det var et rigtigt spændende arrangement, hvor vi fik mulighed for at stifte bekendtskab med mange af den kolde krigs realiteter - og ikke mindst medieskabte myter. For eksempel, da Ekstra-Bladet skrev, at bunkeren lå i Frejlev under DR's store antenner. Miseren skyldtes, at bladet, der tør så meget, havde ringet til bunkeren og den vagthavende officer tilfældigvis hed Frejlev.
Udover regeringen skal bunkeren selvfølgelig også rumme regentparret. Men som det ses på billedet til venstre er selv dronningens soveværelse ganske ydmygt. I alt er der plads til 260 beslutningstagere - regeringen, departementscheferne og en række andre vigtige personer - og yderlige 90 personer, der skal sørge for, at bunkeren fungerer i op til en måned. Det tjenende personel må dog finde sig i, at skulle deles to og to om en seng - hvilket næppe vil være et problem, da der naturligvis vil blive arbejdet i døgndrift.
Det store spørgsmål er så, om det er umagen værd. Efter en måned med atomkrig er der næppe meget at komme ud til, når ragnarok er forbi.




3 kommentarer:

Margot sagde ...

Underjordiske eventyrer! En kan ikke ha nok av de.

Jesper Hansen sagde ...

Hej Margot
Ikke langt fra Regan Vest ligger der en nedlagt kalkmine - det er sikkert et sted lige efter din smag! Så nu er der en grund mere til at besøge os en gang...

Jesper

Anonym sagde ...

Flot og interessant artikel!

Har fundet denne hjemmesiden som omhandler bogen om Danmarks dybeste hemmelighed - REGAN VEST

www.reganvest.dk