søndag den 28. august 2016

Franske fristelser og pungdyrbøffer

Stop den lille kænguru....

Den her vidunderligt møre, saftige og velsmagende
 kænguru blev sandsynligvis stoppet med en bolt-pistol...
Der var dansktopstemning og højt humør, da Øland Sildelaug fredag aften tog hul på efterårssæsonen. For alle kom unægtelig til at tænke på den gamle dansktop-klassiker "Stop den lille kænguru", da oldermanden præsenterede aftenens hovedret, som var kængurubøffer.

De lækre, møre og velsmagende bøffer blev serveret ledsaget af spidskål med granastæblekerner og frisk rødbede med solbær. Et fortræffeligt bud på en hovedret i en fireretters menu.

På det tidspunkt var stemningen helt i top - og der blev gjort adskillige velmente forsøg på at synge den gamle kænguru-sang, som alle kender, men som ingen lige kunne huske teksten på.

Sangen er oprindeligt skrevet af Rolf Harris, der sammen med Wobble Board and The Rhythm Spinners hittede med den over det meste af verden i 1960. Den danske tekst er af Thøger Olesen, der skrev den under pseudonymet Peter Mynte. Oprindeligt indspillet af Birthe Wilke samme år, men mest kendt er nok Bjørn Tidmands dansktop-version fra 1975. Originalen kan høres her.

Festen var imidlertid begyndt flere timer forinden. Som sædvanlig var damerne inviteret med til augustmødet. Dagen havde været varm - og håbet var egentlig, at vi kunne have været udenfor, men en strid vestenvind forlagde selve mødet til aulaen i Øland Medborgerhus.

Med et velrettet hug sabrer Sanne sin første flaske...
Vi lagde ud med et rask lille champagne-sablingskursus, hvor Sanne fik sin gamle drøm opfyldt og slog proppen af en flaske crémant.

Herefter gik et par muntre timer med at tilberede det lukulliske måltid og i øvrigt teste giftblanderens nyeste påfund, som var en velsmagende bjæsk på sødskærm.

Crémanten gik videres som tema i dagens første ret, der var Creme Ninon. Det er en pureret ærtesuppe, som umiddelbart inden serveringen monteres med en gang flødeskum, som gør den let og luftig. Den serveres i skåle - og før man spiser, tilføjes den en sjat champagne eller crémant, der både styrker luftigheden og smagen.

Man kan ikke bruge sabel til rødvin, så Hanne kæmper her
sin modige kamp med folien fra en spansk Gran Reserva.
Som så mange andre franske retter er Creme Ninon opkaldt efter en kvinde. Ninon var en såkaldt kurtisane, der inspirerede både kunstnere og kokke i 1600-tallets Paris. Suppen blev i øvrigt også ledsaget af crémant i glassene.

Herefter gik vi til anden servering, som var stegt andelever med mixed salat og pyntet med cornechoner og friske figner og dryppet med reduceret balsamico. Egentlig skulle det have været foie gras, men det var til kassemesterens store glæde ikke muligt at skaffe frisk gåselever i Nordjylland i ugen op til augustmødet. Andeleveren blev ledsaget af en frisk gewürztraminer fra Alsace, sådan som det sig hør og bør - helt efter bogen.

Kragen ser ud til at holde af skummetmælk. I baggrunden
 oldermandens velkendte profil - og den tyder jo på,
 at han intet har imod fløde...
Som nævnt fulgte så Stop-den-lille-kænguru med kraftig spansk rødvin i glassene, og så blev det damernes tur til at forsøde tilværelsen for mænderne. For desserten var lagt i hænderne på fruerne, der diverterede med friske hindbær og hjemmelavede chokolade-marengs. Det blev skyllet ned med en Lumumba-variant lavet på Kahlua og skummetmælk.

Sidstnævnte ingrediens var sikkert et velment forsøg på kvindelig omsorg, men sildelaugsmedlemmerne var rystede og tænkte, at det er nu godt, at konerne ikke er med hver gang. For hvornår har mad egentlig taget skade af lidt fløde? Sammen med bacon er fløde jo et af de kulinariske grundstoffer...

Som prikken over i'et og som opvarmning til den afsluttende Ølandssang, serverede vi en damedrink, bestående af to dele Licor 43, en del Roses Strawberry og seks dele æblejuice. En sød, rød sag med et klart feministisk touch.

Det blev endnu en god aften på Øland, og sangen gjaldede mellem de små huse, da turen gik hjemefter i usikkert, men målrettet trav.

Og nu er der et helt år til, at fruerne igen skal med til møde...
Creme Ninon får et ekstra pift med et
skvæt crémant oven i flødeskummet.
Stegt andelever som substitut for foie gras. Det fungerede fint - når vi
lige ser bort fra Oldermanden, der har en medfødt aversion
mod lever i det hele taget.
Friske hindbær og skummetmælks-Lumumba.

Ingen kommentarer: