mandag den 25. december 2017

Glædelig jul

Langtidsstegt and og  ris a l'amande

Så er juleaften forbi, og freden sænker sig for en kort stund over land og by.

En gang - da vi var små - en lidt forstyrret kulmination på en lang dags venten med god mad og ikke mindst gaver. De tider er forbi. Gavebudgettet er ganske beskedent. Dina fik lidt til huden, og jeg fik til gengæld både et Basserne og et Anders And-blad. Og så fik jeg for resten også mandelgaven - fyldte chokolader fra Anthon Berg, som vi så kan dele...

Jeg scorede mandelgaven i år...
Det bedste ved juleaften er nu nok maden. Her i huset spiser vi altid and. Det smager himmelsk, og så er det nemt at lave. Som regel en god landand, som vi køber hos en af naboerne, men i år kunne det ikke lade sig gøre, så det blev en and på tre kilo fra supermarkedets frysedisk i stedet. Ikke at det gør den store forskel, men det er ligesom mere hyggeligt med en lokal and.

Det bedste ved anden er sovsen. Og så for resten
 de brunede kartofler og rødkålen...
Som sagt er and noget af det nemmeste at lave. Anden gnides godt ind i salt og lidt peber både udvendig og indvendig. Så fylder jeg den med tre skællede æbler skåret i kvarter og en god håndfuld svesker. Gumpen lukkes med et par kødpinde, anden lægges på risten med en bradepande med vand under - og så skal den i ovnen seks timer ved 130 grader. Efter fem timer tjekker man med en kniv, om den er ved at være mør. Det kneb lidt, så den sidste time fik den 150 grader. Den skal lige hvile et kvarters tid efter stegningen.

Prikken over anden er sovsen. Vinger, hjerte, lever og kråse koges til fond i et par timer sammen med et par håndfulde selleri, gulerødder. porrer og løg. Fonden sies og der tilsættes noget af vandet og fedtet fra bradepanden og en forsvarlig skvæt portvin. Det reduceres, til det begynder at tykne, hvorefter man tilsætter lidt fløde. Jævnes med maizena og smages til med gastrik og eventuelt lidt gele. Så skal det nok blive jul i det lille hjem...

I øvrigt kan opskriften også bruges Mortensaften - eller hvis man bare har lyst til and. Hvis der er meget fedt fra anden, kan det med fordel gemmes til næste gang, der skal laves confiterede andelår. En skefuld andefedt i rødkålen er for resten heller ikke så ringe!

Ingen kommentarer: